top of page
  • tominurmela

Vanhat löysivät toisensa VallilassaWihuri Metro-tukku avasi 7.12.2023 uuden lippulaivamyymälän Vallilan Konepajalle, joka alkuperäisessä käytössään tunnettiin Pasilan konepajana.

Yhteensä reilu 3.000 m2 myymälä palvelee pääkaupungin asiakkaita vähintäänkin persoonallisessa miljöössä.


Myymälään käynti ja tavaran lastaus tapahtuu pysäköintihallissa, joten asiointi sujuu huonollakin säällä kuivin jaloin. Sisällä myymälässä mahtuu kulkemaan väljiä käytäviä pitkin isoillakin ostoksilla. Katossa olevat nosturit on kuitenkin museoitu, eikä niitä hyödynnetä raskaampienkaan ostosten liikuttelussa.


Tukusta löytyy mm. liha- ja kalatiskit, tuoreet tuotteet, omat viinit sekä demokeittiö, jossa voidaan esitellä uusia tuotteita asiakkaille. Avajaisjuhlassa 30.11. keittiössä soppakauhaa heilutteli Hans Välimäki ja täytyy sanoa, että tuotteet olivat enemmän kuin kohdallaan.


Ja mitä siihen vanhuuteen, niin...


Wihurin historia ulottuu aina vuoteen 1901, jolloin Hjalmar Aarnio perusti ensimmäisen tukkukauppansa Kaarinaan ja oli aikansa tukkukaupan edelläkävijä.


Hieman nuorempi Pasilan konepaja toimi vuosina 1903–2001 Valtionrautateiden ja sittemmin VR-Yhtymän konepajana, jossa valmistettiin ja huollettiin rautatievaunuja. Se oli Helsingin suurimpia yksittäisiä työpaikkoja.


Näiden 120 vuotiaiden yhdistäminen oli erittäin mielenkiintoinen projekti ja kysyi melkoista joustavuutta kaikilta osapuolilta. Lopputulos on varmasti aikaa ja katsetta kestävä. Rankasta suojelusta johtuen uuden lattian alle jäi mm. kaikki vanhat ratakiskot. Teknisesti aihio on niin mielenkiintoinen, että jonkin verran jouduttaneen käytön aikana vielä säätöjä tekemään.


Lisää aiheesta täältä:


bottom of page